Formål
Whistleblowerordningen har til formål at øge ansattes, leverandørers og ansatte ved leverandørers mulighed for at ytre sig om kritisable forhold i Morsø Kommune uden at frygte negative konsekvenser, samt forebygge fejl og forsømmelser hos kommunen.
Hvem kan indberette?
Ordningen kan anvendes af alle ansatte ved Morsø Kommune, kommunens leverandører, samt leverandørernes ansatte.
For at opnå beskyttelse som whistleblower, forudsættes det at man er i god tro i forhold til at de indberettede oplysninger er rigtige og falder inden for ordningen.
Hvad kan der indberettes om?
Indberetninger skal vedrøre alvorlige lovovertrædelser eller andre alvorlige forhold, som det er af samfundsmæssig interesse at få afdækket.
Som f.eks.:
· Strafbare forhold, som f.eks. overtrædelse af tavshedspligten, misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri, bestikkelse mv.
· Grove eller gentagne overtrædelser af lovgivningen.
· Grove eller gentagne overtrædelser af forvaltningsretlige principper, som f.eks. undersøgelsesprincippet, krav om saglighed og proportionalitet mv.
· Grove eller gentagne overtrædelser af væsentlige interne retningslinjer, f.eks. om tjenesterejser, gaver mv.
· Grove personrelaterede konflikter på arbejdspladsen, f.eks. seksuel, eller andre former for chikane.
· Bevidst vildledning af borgere og samarbejdspartnere.
Hvis indberetningen vedrører databeskyttelses- eller udbudsregler, gælder der ikke krav om, at overtrædelsen skal være alvorlig.
Ordningen omfatter ikke indberetninger vedrørende øvrige forhold, som f.eks.:
· Andre virksomheders og borgeres forhold.
· Mindre alvorlige HR-forhold, som mindre væsentlige overtrædelse af interne retningslinjer og mindre grove personalerelaterede konflikter på arbejdspladsen.
· Oplysninger som er omfattet af sundhedspersoners tavshedspligt.
Der må ikke bevidst indgives urigtige eller vildledende oplysninger. Indberetninger indgivet til whistleblowerordningen i ond tro, kan føre til en politianmeldelse eller negative ansættelsesretslige reaktioner.
Hvordan indberetter man?
Man kan lave en skriftlig indberetning til Morsø Kommunes whistleblower-løsning. Dette gøres ved at udfylde et skema med de nødvendige oplysninger. Her er det muligt at vælge om man vil indgive indberetningen anonymt.
Man bliver løbende vejledt gennem Morsø Kommunes whistleblower-løsning. Vigtig praktisk information vedr. indberetningen kan findes i fanen "Praktisk og Information".
Det er også muligt at foretage indberetningen til Datatilsynets whistleblowerordning.
Det er valgfrit, hvilken whistleblowerordning man vil anvende. Men hvis overtrædelsen kan imødegås effektivt internt i Morsø Kommune, og indberetter vurderer, at der ikke er risiko for repressalier, opfordrer vi til, at man anvender Morsø Kommunes løsning.
Whistleblower vil indenfor 7 dage modtage en kvittering for modtagelsen af indberetningen. Herudover vil vedkommende så hurtigt som muligt, og senest indenfor 3 mdr., blive orienteret om sagens behandling og udfald.
Hvis det vurderes, at indberetningen falder uden for whistleblowerordningen, vil indberetter blive orienteret om dette, og samtidig modtage vejledning om, hvor man evt. kan henvende sig i stedet.
Fortrolighed og anonymitet
Ved indgivelse af en indberetning kan whistlebloweren vælge om vedkommende vil være anonym eller ej.
Medarbejdere som er udpeget til at håndtere indberetninger, er underlagt en særlig tavshedspligt omkring alle indberetninger.
Ved en ikke-anonym indberetning vil oplysninger om whistleblowers identitet ikke blive videregivet til andre end de medarbejdere, der er udpeget til at modtage eller følge op på indberetninger uden whistleblowers udtrykkelige samtykke.
Dog kan det være nødvendigt, at oplysningen om whistleblowers identitet videregives, hvis det er nødvendigt for at imødegå overtrædelser eller for at sikre berørte personers ret til forsvar. Whistleblower vil da som udgangspunkt blive orienteret forud for videregivelse.
En whistleblower anses ikke for at have tilsidesat sin tavshedspligt, hvis indberetningen indeholder fortrolige oplysninger, som vedkommende har rimelig grund til at antage, er nødvendige, for at afsløre et kritisabelt forhold.
Whistleblowere, dennes familie, partsrepræsentant mv. er beskyttet mod repressalier af enhver art som følge af en indberetning.